Sabit Yağlar

Sabit Yağlar

Sabit Yağlar, bitkilerin tohum ve çekirdeklerinden elde edilen, 6000 yıllık bir geçmişe sahip olan aromaterapide kullanılan iki temel hammaddeden birisidir.

Sabit Yağlar, baz yağ ve taşıyıcı yağ olarak da bilinirler. Cilt ile direkt temas için uygun yağlar olup uçucu yağlar ile karıştırılarak da kullanılabilirler. Uçucu yağlar gibi hızlıca uçmadıkları için sabittirler. Cilde temas edemeyen Uçucu Yağlara bir baz oluşturup, iyileştirici ve dengeleyici moleküllerini cildimizin alt tabakalarına taşıma görevini üstlendikleri için baz ve taşıyıcı olarak da isimlendirilirler. Sabit yağları kapsayan tüm aromaterapi yağlarımıza da göz atabilirsiniz.

Sabit yağlar, Soğuk Sıkım veya Maserasyon yöntemleri ile elde edilir. Maserayon, yağı elde edilmek istenen bitkinin ve veya bölümlerinin Soğuk Sıkım Zeytinyağı, susam yağı gibi bir sabit yağda bekletilmesi yöntemidir. Yara izlerini iyileştirmeye yardımcı etkisi ile bilinen Sarı Kantaron Yağı, ülkemizde yaygın ve geleneksel olarak maserasyon yöntemiyle elde edilen yağlardandır. Soğuk Sıkım ise tohum ve çekirdeklerin 24 derece ve altında bir ısıda preslenmesi yöntemidir.

Sabit Yağlar, cildimizin yağ dengesini sağlamada, elastikiyet kazandırmada, yaralarımızın iyileştirmeye yardımcı olmakta, güneşin ve soğuğun zararlarına karşı koruma kalkanı oluşturmak gibi amaçlarla kullanılır. Cildimize doğrudan temasa uygun oldukları için aromaterapi masaj yağı karışımlarında baz olarak kullanılabilirler. Güneşten gelen UVA ışınlarına karşı filtreleme özelliği olan Soğuk Sıkım Susam Yağı, Hindistan Cevizi Yağı gibi sabit yağlar ile bir güneş yağı hazırlanabilir. Her yaş ve her cilt tipi için A, B ve E vitamini bakımından zengin Soğuk Sıkım Tatlı Badem Yağımızı tavsiye ediyoruz. Tatlı Badem Yağını bebeklerde bile güvenle kullanabiliriz. Komedojenik endeksi düşük olan Soğuk Sıkım Argan Yağı hem açık gözenekli ciltlerde hem de yatıştırıcı etkisi ile olgun, hasar görmüş ve kuru ciltlerde rahatlıkla kullanılabilir, ayrıca saç bakımımız için vazgeçilmez bir yağdır. Yaşlanma karşıtı bir etki için önerimiz, linoleik asit bakımından zengin Soğuk Sıkım Kuşburnu Çekirdeği yağıdır. Yaralar ve cilt yanıklarına da iyi gelir, leke tedavisi görenler için cilt tonunu dengeleyici özelliği ile en çok tercih edilen yağlardandır. Cildimize canlılık katar. Soğuk Sıkım Avokado Yağı hücresel yenilenmeyi destekler, cilt elastikiyetinde artış sağlar. Akneli ve genç ciltler, kokusuz ve cilt sebumuna en yakın yapıda yağ dengeleyici özelliği de olan Soğuk Sıkım Jojoba Yağını tercih edebilirler. Olgun ve hassas ciltler için antioksidan özellikli Soğuk Sıkım Üzüm Çekirdeği Yağı aynı zamanda harika bir cilt temizleyicidir, bitki suyu ile nemlendirdiğiniz pamuğa birkaç damla damlatarak makyajınızı temizleyebilirsiniz. Soğuk Sıkım Shea Butter’ı ise özellikle soğuk ve rüzgarlı zamanlarda cildinizi koruyucu ve nemlendirici bir kalkan olarak kullanabilirsiniz. 

Sabit yağların büyük bir kısmı yemeklerimize de rahatlıkla eklenebilir. Ayurveda tıbbında oil pulling için Soğuk Sıkım Hindistan Cevizi Yağı ve toksinleri uzaklaştırıcı etkisi ile Soğuk Sıkım Susam Yağı yaygın olarak kullanılmaktadır.