LAVANDULA HYBRIDA VE LAVANDULA ANGUSTIFOLIA

LAVANDULA HYBRIDA VE LAVANDULA ANGUSTIFOLIA

İsmini latince yıkamak, temizlenmek anlamına gelen “Lavare” sözcüğünden alan çok sevilen kokusu ve iyileştirici etkileriyle geçmişten günümüze en çok kullanılan uçucu yağlardan biridir. 20. Yüzyılın başlarında Fransız Kimyager “Rene Gattefosse” un bir laboratuvar kazasında elini yaktıktan sonra lavanta yağı ile hızlıca iyileşmesi ile uçucu yağların tedavide kullanılması ile ilgili çalışmalar da başlamıştır. Yapılan bir çok araştırma lavantanın ruh-beden-zihin üzerindeki önemli etkilerini ortaya koymaktadır.

Sakinleştirici, gevşetici, antimikrobiyal, antimantar, uykusuzluk, migren, akne, alerji, yanık, vuruk, kesik, dermatit, baş ağrısı, yara izi, sinek ve böcek ısırığı, kaşıntı, ağrı, antistres gibi etkileri yanında bilinen, bilinmeyen daha onlarca faydası vardır.

Lavanta yağının elde edildiği, gerçek lavanta ve İngiliz lavantası olarak da bilinen Lavandula angustifolia (Lavandula officinalis)’dir.
Yaygın olarak kullanılan bir başka lavanta da Fransız lavantası olarak da bilinen Lavandin veya Melez Lavanta (Lavandula Hybrida)’dır. L. Angustifolia ile L. Latifolia’nın melezlenmesi ile elde edilen hibrit bir türdür. Her iki lavanta da benzer özelliklere sahip olmalarına karşın bazı farklı kimyasal bileşenlere ve bileşen oranlarına sahiptir Lavandin’de daha yüksek camphor (kafur) oranı bulunmaktadır.

Lavanta ve lavandin yağının aralarındaki en temel farklılıklardan biri de yanık tedavisinde kendini gösteriyor. İkisi de anti mikrobal özellikler gösterse de lavanta yağı yanıkları iyileştirmede daha etkili olurken hibrit lavanta bu konuda daha zayıf kalmaktadır. Melez Lavanta’nın daha ucuz olmasının nedeni verimliliği ile ilgilidir, ekiminin daha geniş alanlara yapılmış olup, elde edilebilen bitki-yağ oranı daha fazladır, bu da aralarındaki fiyat farkının nedenidir. İki değişik çeşidin birbirinden farklarını aşağıdaki gibi ayırabiliriz:

Lavandula Angustifolia

Dengeleyici, sakinleştirici, hücre yenileyici, iltahap giderici, anti mantar, antivirus, antibakteriyel, bağışıklık sistemi uyarıcı

Lavandula Hybrida

Anti mantar, antivirus, antibakteriyel, bağışıklık sistemi uyarıcı olarak daha kuvvetli etkiye sahip olup, dengeleyici, rahatlatıcı, hücre yenileyici ve iltihap giderici özellikleri diğerine göre daha azdır.

%100 saf Lavandula Hybrida ve Lavandula Angustifolia Uçucu Yağlarını Homemade Aromaterapi mağazalarımızdan ve sitemiz üzerinden satın alabilirsiniz.

Referanslar

Ali, B. et al. (2015) ‘Essential oils used in aromatherapy: A systemic review’, Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 5(8), pp. 601–611. doi:10.1016/j.apjtb.2015.05.007.

Süntar, I. et al. (2013) ‘Comparative pharmacological and phytochemical investigation on the wound-healing effects of the frequently used essential oils’, Journal of Essential Oil Research, 26(1), pp. 41–49. doi:10.1080/10412905.2013.820672.

Cui, J. et al. (2022) ‘Inhalation aromatherapy via brain-targeted nasal delivery: Natural volatiles or essential oils on mood disorders’, Frontiers in Pharmacology, 13. doi:10.3389/fphar.2022.860043.

Erland, L.A.E. and Mahmoud, S.S. (2016) ‘Lavender (Lavandula angustifolia) oils’, Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety, pp. 501–508. doi:10.1016/b978-0-12-416641-7.00057-2.

Papachristos, D.P. and Stamopoulos, D.C. (2002) ‘Repellent, toxic and reproduction inhibitory effects of essential oil vapours on Acanthoscelides obtectus (Say) (Coleoptera: Bruchidae)’, Journal of Stored Products Research, 38, pp. 117–128.

Demirezer, Ö., Ersöz, T., Saraçoğlu, İ., Şener, B., Köroğlu, A. and Yalçın, F., 2021. A'dan Z'ye Tıbbi Yağlar ve Aromatik Sular. 1st ed. İstanbul: Hayykitap.